ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10 Νοεμβρίου 2020

●  ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ

          Την προηγούμενη εβδομάδα παραλάβαμε από την Αθήνα συντηρημένο το τετράτομο Λεύκωμα Ανατομίας. Πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση, που έγινε στη Βενετία κατά τα έτη 1801 (τόμος 1), 1804 (τ. 2), 1810 (τ. 3) και 1813 (τ. 4), διαστάσεων 70×50 εκατοστά. Ελπίζουμε μέχρι το Δεκέμβριο να μας έχει παραδοθεί η ειδική προθήκη, που έχουμε παραγγείλει, για να το εκθέσουμε στο Μουσείο Ληξουρίου. Αξίζει κανείς να το δει, να το περιεργαστεί.

● ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

          Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 συνυπέγραψε ως ιδρυτικό μέλος την ίδρυσηΔικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων. Οι στόχοι του Δικτύου αυτού αναφέρονται σε τρεις βασικούς άξονες: στη βιωσιμότητα των Μουσείων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στη δημιουργία μιας κοινής πολιτιστικής πολιτικής και στην ανάδειξη της ιδιαίτερης επτανησιακής ταυτότητας.  Για την ίδρυση του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων συνυπέγραψαν οι εξής, επίσης, φορείς: από την Κεφαλονιά το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στο Αργοστόλι και το Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων‧ από την Ιθάκη το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης‧ από την Κέρκυρα οι Μουσειακές Συλλογές του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Εθνική Πινακοθήκη/Παράρτημα Κέρκυρας, το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών και η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων‧ από τη Λευκάδα το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας‧ και από τη Ζάκυνθο το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, το Μουσείο Ούγκο Φώσκολο και το Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου –Σύλλογος Φίλων Ξενοπουλείου Βιβλιοθήκης. Η Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Δώρα Ζαφειράτου έχει ήδη συμμετάσχει σε σχετικές διαδικτυακές συνεδριάσεις του Δικτύου. 

●  ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΝΤΙΑΝΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΤΟΥ

          Μόλις δημοσιοποιήθηκε (από ανάρτηση του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Ηλία Τουμασάτου) το θέμα για την πώληση του σπιτιού της αείμνηστης ζωγράφου, συγγραφέα και ιστορικής ερευνήτριας Ντιάνας Αντωνακάτου στα Βιλατώρια, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης Δώρα Μαρκάτου, Έφορος του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου στο Αργοστόλι, και ο Πέτρος Πετράτος, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, επισκέφτηκαν το Δήμαρχο Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη και συζήτησαν το θέμα. Δήλωσαν τη στήριξή τους στις ενέργειες του Δήμου για την αγορά και αξιοποίηση του σπιτιού της αξέχαστης συντοπίτισσας Ντιάνας από το Δήμο Ληξουρίου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ: ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ

          Είχαν σχεδόν τελειώσει οι προεργασίες/προετοιμασίες για την επανέναρξη λειτουργίας της Κινηματογραφικής Λέσχης Ληξουρίου από τον Αθλητικό Όμιλο «Παλληξουριακός», την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη και το Αυτοτελές Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Ληξουρίου: είχε διαμορφωθεί η αίθουσα στο Μουσείο Ληξουρίου με βάση τις ισχύουσες διατάξεις για τον κορωνοϊό, είχε επιλεγεί η πρώτη σειρά ταινιών και είχε προγραμματιστεί η πρώτη προβολή για την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Η επιβολή της καθολικής καραντίνας, στο μεταξύ, ακύρωσε προς το παρόν αυτήν την προσπάθεια…

●  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

          Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας:

— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

Σύμμικτα Παλικής, οι δύο τόμοι,  1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ.

Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται… 10 ευρώ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

        Οφείλουμε ευχαριστίες στο Ξενοδοχείο Μουΐκη, στο Αργοστόλι, για τη φιλοξενία δυο συντηρητών, που πρόσφατα επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη μας.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ