ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Σε αυτήν τη θέση της ιστοσελίδας μας παρουσιάζονται μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα σε όλη τη διάρκεια του 2021 εκθέματα σχετικά με την Επανάσταση του 1821, τα οποία απόκεινται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

Αγνώστου, Προσωπογραφία Αδαμαντίου Κοραή

19ος αι.,  ελαιογραφία σε μουσαμά,   50×44 εκ.

Ληξούρι,  Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη-Μουσείο

 

Ο κορυφαίος διαφωτιστής, πολυγραφότατος λόγιος και δάσκαλος του Γένους Αδαμάντιος Κοραής (Σμύρνη 1748 – Παρίσι 1833) απεικονίζεται μπροστά από ουδέτερο βάθος μέχρι  το στήθος, με ελαφρά στροφή προς τ’ αριστερά. Κοιτάζει κατάματα τον θεατή του και με το σφαλιστό στόμα, το διεισδυτικό και σπινθηροβόλο βλέμμα, τη σοβαρή έκφραση και την αστική ενδυμασία της εποχής επιβάλλει την παρουσία του ως μια επιτυχημένη και πνευματική προσωπικότητα.  Καθώς προβάλλει από τα ουδέτερο βάθος ως ανάγλυφη και καθώς κόβεται στο κάτω μέρος χωρίς να μεσολαβεί κενό, η επαφή με τον θεατή είναι άμεση. Πρόκειται για μια επίσημη προσωπογραφία, όπως αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα που λάτρεψε τη διάσημη προσωπικότητα. Ο  καλλιτέχνης, συναιρεί τα συστατικά μιας επιτυχημένης προσωπογραφίας: εξωτερική πιστότητα, εσωτερική διερεύνηση και ένταξη στο κοινωνικό και πνευματικό περιβάλλον μέσω της ενδυμασίας.

Η προσωπογραφία αυτή πρέπει να ταυτίζεται με εκείνη που είχε στο υπνοδωμάτιό του ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος Ιακωβάτος. Όπως αναφέρει ο ίδιος το 1825, σε επιστολή του από τη Βενετία προς τον Αδαμάντιο Κοραή, η ελαιογραφία αυτή στηρίζεται στη χαλκογραφία που δημοσιεύτηκε το 1815 και αποδίδει την προσωπογραφία, που ο Πολωνός ζωγράφος Σμόλκι φιλοτέχνησε εκ του φυσικού αλλά εν αγνοία του Κοραή.

 

 

Δώρα Μαρκάτου

τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης

του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

 

Αγνώστου, Προσωπογραφία Ευγένιου Βούλγαρη

χ.χρ., λάδι σε καμβά,  50×44 εκ.

Ληξούρι , Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη-Μουσείο

 

Εξέχουσα εκκλησιαστική προσωπικότητα και πρωτοπόρος εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο Ευγένιος Βούλγαρης (Κέρκυρα 1716-Πετρούπολη 1806) συνδύαζε τη θεολογική γνώση με τη Φιλοσοφία, τη Φυσική, τα Μαθηματικά, την Αστρονομία και τη Μουσική, τη διδασκαλία, τη συγγραφή και τις μεταφράσεις με την εθνική δράση, ήταν, δηλαδή, μια πολυσχιδής προσωπικότητα κατά τα πρότυπα  του οικουμενικού ανθρώπου (Homo Universalis) της Αναγέννησης. Γι’ αυτό και ο ζωγράφος τον απεικονίζει στο σπουδαστήριό του, καθιστό μπροστά από το γραφείο του με τα κλασικιστικά μοτίβα, πάνω στο οποίο είναι  ανοικτός ένας  τόμος, ενώ πίσω αριστερά διακρίνεται η βιβλιοθήκη του με τα ογκώδη συγγράμματα. Πρόκειται για ένα χώρο εργασίας και περισυλλογής, που παραπέμπει στο σπουδαστήριο (studiolo) των αναγεννησιακών λογίων. Με μια χαρακτηριστική κίνηση των χεριών σαν να απευθύνεται σε κάποιον, στρέφει τον κορμό κατά τρία τέταρτα προς τ’ αριστερά, μια εικαστική σύμβαση που μάλλον τονίζει τη στροφή προς τα ένδον. Το ανυψωμένο πυρετικό βλέμμα  και το ελαφρά μισάνοικτο στόμα υποδηλώνουν ότι ο ζωγράφος τον συνέλαβε μάλλον σε μια στιγμή φιλοσοφικής απορίας  ή έμπνευσης.

                 Δώρα Μαρκάτου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης

στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Επιδίωξή μας είναι να μετατραπεί η ιστοσελίδα μας σε γέφυρα επικοινωνίας και μέσο στήριξης των δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης μας.

Θέλουμε να καταστεί η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στη νέα στέγη της – στο Μουσείο του Ληξουριού – ένας πολυδύναμος χώρος, ζωντανός και δυναμικός, προσβάσιμος στο ευρύ κοινό – σε μικρούς και μεγάλους – χρήσιμος στη μόρφωση και τον πολιτισμό, στην αναζήτηση και την έρευνα, στην ενημέρωση και την πληροφόρηση, συμμέτοχος στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και στα ζωτικά κοινωνικά προβλήματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο ανοικτός διάλογος με φορείς και πολίτες και αναγκαίες οι κοινές δραστηριότητες.

Όλοι να στηρίξουμε την Ιακωβατείο Βιβλιοθήκη στο νέο ξεκίνημά της.

Πέτρος Πετράτος
Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης


ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Παρακαλούνται οι εκδότες, οι τυπογράφοι, οι συγγραφείς και γενικότερα οι δημιουργοί, ιδιαίτερα όσοι κατάγονται από την Κεφαλονιά αλλά και από τα Επτάνησα γενικότερα, ανεξάρτητα από τον τόπο και τη γλώσσα δραστηριοποίησης τους, να καταθέτουν δύο (2) αντίτυπα κάθε είδους υλικού στην Ιακωβάτειο Δημόσια Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με το Ν. 3140/2003 (ΦΕΚ 141/10-06-2003), τον Κανονισμό Λειτουργίας Δημόσιων Βιβλιοθηκών (ΦΕΚ 1173/20-08-2003) και την Υ.Α. 190/24-03-2009 (ΦΕΚ 637/06-04-2009).

Η Βιβλιοθήκη μας, αφού παραλάβει τα έργα, θα τα καταγράφει στο βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ και θα γνωστοποιεί στους δημιουργούς τη λήψη των έργων τους. Έτσι, τα έργα τους θα είναι προσβάσιμα στον κάθε φιλαναγνώστη και ερευνητή/μελετητή, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα θα παραμένουν στους δημιουργούς των έργων, σύμφωνα με το Ν. 2121/1993 και τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, καθώς η Ιακωβάτειος Δημόσια Βιβλιοθήκη δεσμεύεται να μη δημοσιεύει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή τα κείμενα που λαμβάνει.

Από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης

 

ΑΡΧΙΚΗ