ΕΚΘΕΜΑ ΜΑΪΟΥ 2024

Σε αυτήν τη θέση της ιστοσελίδας μας παρουσιάζονται μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα σε όλη τη διάρκεια του 2024 εκθέματα με ποικίλο περιεχόμενο, τα οποία απόκεινται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

«ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΟΝ» ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

           Το έκθεμα του μήνα αναφέρεται σε «Βαπτιστικόν» έγγραφο, που εξέδωσε το Μάιο του 1913 η Δημογεροντία της  Ορθόδοξης Κοινότητας της Σμύρνης.

Η Δημογεροντία ήταν το δεύτερο μετά την Αντιπροσωπεία κύριο όργανο διοίκησης της Ορθόδοξης Κοινότητας της Σμύρνης, το οποίο εκλεγόταν απευθείας από τους ορθόδοξους χριστιανούς της πόλης όπως και η Αντιπροσωπεία.  Τα μέλη της Δημογεροντίας σύμφωνα με τον Κοινοτικό Κανονισμό του 1904 – ένα από τα παρεπόμενα της μεταρρύθμισης («Χάττι Χουμαγιούν») της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1856 – έπρεπε να είναι Οθωμανοί υπήκοοι άνω των 40 ετών. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της Δημογεροντίας ήταν η εκπροσώπηση της Κοινότητας απέναντι στις τοπικές οθωμανικές κρατικές αρχές καθώς και η διοίκηση και διαχείριση των κάθε εκκλησιαστικής φύσης υποθέσεων (γάμοι, διαζύγια, βαφτίσια, συνοικέσια, διαθήκες, επίτροποι εκκλησιών, δαπάνες ενοριών κ.λπ.).          Προϊστάμενος της Αντιπροσωπείας και της Δημογεροντίας και γενικά ο πνευματικός αρχηγός της Κοινότητας ήταν ο κάθε φορά μητροπολίτης της πόλης. Από το 1910 μητροπολίτης Σμύρνης ήταν ο Χρυσόστομος Καλαφάτης, ο οποίος εκδιώχθηκε από την οθωμανική διοίκηση το 1914, αλλά επανήλθε το 1918, για να βρει μαρτυρικό θάνατο από το φανατισμένο τουρκικό όχλο τον Αύγουστο του 1922 κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή με την είσοδο του κεμαλικού στρατού στη Σμύρνη, παρά τη δυνατότητα που είχε να αποχωρήσει ασφαλής από την πόλη.

Η Δημογεροντία, λοιπόν, της Ορθόδοξης Κοινότητας της Σμύρνης εκδίδει τη 12η Μαΐου 1913 το «Βαπτιστικόν» για τη βάφτιση του Πανανή [= Παναγή/Παναγιώτη], γιου του Μιχαήλ και της Αμαλίας Μισαηλίδου, η οποία έγινε στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου – μία από τις 13 ορθόδοξες εκκλησίες της Σμύρνης εκείνη την περίοδο – από τον εφημέριο της εκκλησίας Οικονόμο και με ανάδοχο/νουνό τον Αναστάσιο Ιωάννου. Το έγγραφο του «Βαπτιστικού» τυπώθηκε στο τυπογραφείο της εφημερίδας «Αμάλθεια», της σπουδαιότερης και μακροβιότερης εφημερίδας της Σμύρνης.

Η οικογένεια Μισαηλίδη ζούσε και ευημερούσε στη Σμύρνη, στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου στην ενορία της Σφακτηρίας, όπως αναγράφεται στο «Βαπτιστικόν», αλλά εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής βρέθηκε στην Ελλάδα. Ο πατέρας είχε σκοτωθεί από τους Τούρκους και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, η μάνα με τα τέσσερα παιδιά της, εγκαταστάθηκαν τελικά στο Βύρωνα της Αθήνας. Και τα τέσσερα παιδιά με την εργασία τους προόδευσαν στη νέα τους πατρίδα.

Ένα από τα τέσσερα παιδιά ήταν ο Πανανής = Παναγής/Παναγιώτης Μισαηλίδης (1912-1992), ο οποίος μετά το θάνατο της γυναίκας του ξαναπαντρεύτηκε. Η δεύτερη σύζυγος ήταν η Κυριακούλα Λιάτου, κεφαλονίτικης καταγωγής.

[Οι πληροφορίες για την οικογένεια Μισαηλίδη προέρχονται από το γιο του Παναγιώτη Μισαηλίδη, τον κ. Χρήστο Μισαηλίδη, ο οποίος και προσέφερε στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη το «Βαπτιστικόν», που εδώ παρουσιάζουμε, μαζί με άλλα τεκμήρια, τον οποίο και από τη θέση αυτή ευχαριστούμε θερμά].

                                                                                            Πέτρος Πετράτος

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Επιδίωξή μας είναι να μετατραπεί η ιστοσελίδα μας σε γέφυρα επικοινωνίας και μέσο στήριξης των δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης μας.

Θέλουμε να καταστεί η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στη νέα στέγη της – στο Μουσείο του Ληξουριού – ένας πολυδύναμος χώρος, ζωντανός και δυναμικός, προσβάσιμος στο ευρύ κοινό – σε μικρούς και μεγάλους – χρήσιμος στη μόρφωση και τον πολιτισμό, στην αναζήτηση και την έρευνα, στην ενημέρωση και την πληροφόρηση, συμμέτοχος στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και στα ζωτικά κοινωνικά προβλήματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο ανοικτός διάλογος με φορείς και πολίτες και αναγκαίες οι κοινές δραστηριότητες.

Όλοι να στηρίξουμε την Ιακωβατείο Βιβλιοθήκη στο νέο ξεκίνημά της.

Πέτρος Πετράτος
Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης


ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Παρακαλούνται οι εκδότες, οι τυπογράφοι, οι συγγραφείς και γενικότερα οι δημιουργοί, ιδιαίτερα όσοι κατάγονται από την Κεφαλονιά αλλά και από τα Επτάνησα γενικότερα, ανεξάρτητα από τον τόπο και τη γλώσσα δραστηριοποίησης τους, να καταθέτουν δύο (2) αντίτυπα κάθε είδους υλικού στην Ιακωβάτειο Δημόσια Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με το Ν. 3140/2003 (ΦΕΚ 141/10-06-2003), τον Κανονισμό Λειτουργίας Δημόσιων Βιβλιοθηκών (ΦΕΚ 1173/20-08-2003) και την Υ.Α. 190/24-03-2009 (ΦΕΚ 637/06-04-2009).

Η Βιβλιοθήκη μας, αφού παραλάβει τα έργα, θα τα καταγράφει στο βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ και θα γνωστοποιεί στους δημιουργούς τη λήψη των έργων τους. Έτσι, τα έργα τους θα είναι προσβάσιμα στον κάθε φιλαναγνώστη και ερευνητή/μελετητή, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα θα παραμένουν στους δημιουργούς των έργων, σύμφωνα με το Ν. 2121/1993 και τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, καθώς η Ιακωβάτειος Δημόσια Βιβλιοθήκη δεσμεύεται να μη δημοσιεύει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή τα κείμενα που λαμβάνει.

Από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης

 

ΑΡΧΙΚΗ