ΕΚΘΕΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Σε αυτήν τη θέση της ιστοσελίδας μας παρουσιάζονται μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα σε όλη τη διάρκεια του 2022 εκθέματα με ποικίλο περιεχόμενο, τα οποία απόκεινται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1838)

Είναι χάρτης του Γερμανού τοπογράφου και μηχανικού, αξιωματικού του στρατού, Ferdinand Aldenhoven του 1838, δώρο στο βασιλιά Όθωνα. Ο F. Aldenhoven ήρθε με τον Όθωνα στην Ελλάδα, όπου πρέπει να έμεινε μια δεκαετία και ασχολήθηκε με χαρτογραφήσεις και τοπογραφικά σχέδια. Εξέδωσε οδικό χάρτη της Πελοποννήσου, οδικό ευρετήριο με τις αναγκαίες περιγραφές στα γαλλικά (1841), ενώ τύπωσε στο Μόναχο ένα τοπογραφικό σχέδιο της Αθήνας, χαραγμένο από τον Andreas Forster (1837).

Ο χάρτης που παρουσιάζουμε, είναι μεγάλων διαστάσεων (1,79 x 1,24 μ.), τυπωμένος, με μαύρο μελάνι, σε οκτώ τμήματα σε χαρτί βιομηχανικό wowe και φοδραρισμένος σε λινό ύφασμα πυκνής ύφανσης, μπεζ χρώματος. Ταυτόχρονα, είναι διπλωμένος σε 32 τμήματα, δημιουργώντας έτσι 32 ξεχωριστά πλαίσια, το καθένα από τα οποία έχει διαστάσεις 32,5 x 22,5 εκ. Φέρει κατά τόπους υδατογραφίες κίτρινου, γαλάζιου και πράσινου χρώματος, ενώ περιμετρικά φέρει υφασμάτινο σιρίτιο μπλε χρώματος και πέντε θηλειές ανάρτησης. – Έχει ενδιαφέρον η παρουσίαση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Είναι δίγλωσσος (ελληνικά και γαλλικά). Συντάχτηκε και εκτυπώθηκε στο εθνικό τυπογραφείο/λιθογραφείο στην Αθήνα με τη συμμετοχή του A. Forster. Πρόκειται για σπάνιο χαρακτικό λιθογραφικής τεχνοτροπίας τέτοιου μεγέθους.

Ο χάρτης απόκειται στο Μουσειακό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και αυτήν την περίοδο, μετά από την αναγκαία συντήρησή του, γίνεται προσπάθεια να «μπει» στο κατάλληλο κάδρο για τη μόνιμη έκθεσή του στο χώρο του Μουσείου.

 

                                                                                                         Πέτρος Πετράτος

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Επιδίωξή μας είναι να μετατραπεί η ιστοσελίδα μας σε γέφυρα επικοινωνίας και μέσο στήριξης των δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης μας.

Θέλουμε να καταστεί η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στη νέα στέγη της – στο Μουσείο του Ληξουριού – ένας πολυδύναμος χώρος, ζωντανός και δυναμικός, προσβάσιμος στο ευρύ κοινό – σε μικρούς και μεγάλους – χρήσιμος στη μόρφωση και τον πολιτισμό, στην αναζήτηση και την έρευνα, στην ενημέρωση και την πληροφόρηση, συμμέτοχος στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και στα ζωτικά κοινωνικά προβλήματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο ανοικτός διάλογος με φορείς και πολίτες και αναγκαίες οι κοινές δραστηριότητες.

Όλοι να στηρίξουμε την Ιακωβατείο Βιβλιοθήκη στο νέο ξεκίνημά της.

Πέτρος Πετράτος
Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης


ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Παρακαλούνται οι εκδότες, οι τυπογράφοι, οι συγγραφείς και γενικότερα οι δημιουργοί, ιδιαίτερα όσοι κατάγονται από την Κεφαλονιά αλλά και από τα Επτάνησα γενικότερα, ανεξάρτητα από τον τόπο και τη γλώσσα δραστηριοποίησης τους, να καταθέτουν δύο (2) αντίτυπα κάθε είδους υλικού στην Ιακωβάτειο Δημόσια Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με το Ν. 3140/2003 (ΦΕΚ 141/10-06-2003), τον Κανονισμό Λειτουργίας Δημόσιων Βιβλιοθηκών (ΦΕΚ 1173/20-08-2003) και την Υ.Α. 190/24-03-2009 (ΦΕΚ 637/06-04-2009).

Η Βιβλιοθήκη μας, αφού παραλάβει τα έργα, θα τα καταγράφει στο βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ και θα γνωστοποιεί στους δημιουργούς τη λήψη των έργων τους. Έτσι, τα έργα τους θα είναι προσβάσιμα στον κάθε φιλαναγνώστη και ερευνητή/μελετητή, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα θα παραμένουν στους δημιουργούς των έργων, σύμφωνα με το Ν. 2121/1993 και τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, καθώς η Ιακωβάτειος Δημόσια Βιβλιοθήκη δεσμεύεται να μη δημοσιεύει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή τα κείμενα που λαμβάνει.

Από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης

 

ΑΡΧΙΚΗ