ΕΚΘΕΜΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Σε αυτήν τη θέση της ιστοσελίδας μας παρουσιάζονται μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα σε όλη τη διάρκεια του 2022 εκθέματα με ποικίλο περιεχόμενο, τα οποία απόκεινται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ (1718-1788)

Το 2022 κυκλοφόρησε το βιβλίο του καθηγητή Ιωάννη Γ. Δελλή με τίτλο «ThummigiusGraecus: Ο Α. Μοσχόπουλος (1718-1788) μεταφραστής του έργου του Γερμανού L. PHIL. THUMMIGIUS (1697-1728) Institutiones Philosophiae  Wolfianae. Editio princeps Τρία Ανέκδοτα χειρόγραφα. Εισαγωγή, σχόλια, βιβλιογραφία» – έκδοση της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών.

Στο βιβλίο μεταγράφονται και εκδίδονται τρία χειρόγραφα του Κεφαλονίτη λόγιου Αντώνιου Μοσχόπουλου (1718-1788): το χειρόγραφο Πρακτική Φιλοσοφία, που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της Ι. Μ. Αγίων Ταξιαρχών Αιγίου και τα χειρόγραφα  Λογική και Μεταφυσική, που φυλάσσονται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη- Μουσείο Ληξουρίου στο Αρχείο Τυπάλδων Ιακωβάτων.

Στα χειρόγραφα αυτά μεταφράζεται από τον Α. Μοσχόπουλο το έργο του Thummigius (1697-1728) Institutiones Philosophiae Wolfianae, το οποίο αποτελεί επιτομή του έργου του δασκάλου του Christian Wolff (1679-1754). Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωάννη Δελλή η μετάφραση αυτή αποτελεί σημαντική προσφορά στα προεπαναστατικά γράμματα, καθώς πρόταγμα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού υπήρξε η διάδοση των ιδεών και των αξιών του μέσω της μετάφρασης έργων μεταξύ των ευρωπαϊκών γλωσσών.

Δρ Θεοδώρα Ζαφειράτου

 

Σημείωση: Το έκθεμα δημοσιεύθηκε και από το Δίκτυο Μουσείων Ιονίου (Δι.ΜΙΝ) στις 17 Νοεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας (Ο.Η.Ε.).

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Επιδίωξή μας είναι να μετατραπεί η ιστοσελίδα μας σε γέφυρα επικοινωνίας και μέσο στήριξης των δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης μας.

Θέλουμε να καταστεί η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στη νέα στέγη της – στο Μουσείο του Ληξουριού – ένας πολυδύναμος χώρος, ζωντανός και δυναμικός, προσβάσιμος στο ευρύ κοινό – σε μικρούς και μεγάλους – χρήσιμος στη μόρφωση και τον πολιτισμό, στην αναζήτηση και την έρευνα, στην ενημέρωση και την πληροφόρηση, συμμέτοχος στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και στα ζωτικά κοινωνικά προβλήματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο ανοικτός διάλογος με φορείς και πολίτες και αναγκαίες οι κοινές δραστηριότητες.

Όλοι να στηρίξουμε την Ιακωβατείο Βιβλιοθήκη στο νέο ξεκίνημά της.

Πέτρος Πετράτος
Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης


ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Παρακαλούνται οι εκδότες, οι τυπογράφοι, οι συγγραφείς και γενικότερα οι δημιουργοί, ιδιαίτερα όσοι κατάγονται από την Κεφαλονιά αλλά και από τα Επτάνησα γενικότερα, ανεξάρτητα από τον τόπο και τη γλώσσα δραστηριοποίησης τους, να καταθέτουν δύο (2) αντίτυπα κάθε είδους υλικού στην Ιακωβάτειο Δημόσια Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με το Ν. 3140/2003 (ΦΕΚ 141/10-06-2003), τον Κανονισμό Λειτουργίας Δημόσιων Βιβλιοθηκών (ΦΕΚ 1173/20-08-2003) και την Υ.Α. 190/24-03-2009 (ΦΕΚ 637/06-04-2009).

Η Βιβλιοθήκη μας, αφού παραλάβει τα έργα, θα τα καταγράφει στο βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ και θα γνωστοποιεί στους δημιουργούς τη λήψη των έργων τους. Έτσι, τα έργα τους θα είναι προσβάσιμα στον κάθε φιλαναγνώστη και ερευνητή/μελετητή, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα θα παραμένουν στους δημιουργούς των έργων, σύμφωνα με το Ν. 2121/1993 και τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, καθώς η Ιακωβάτειος Δημόσια Βιβλιοθήκη δεσμεύεται να μη δημοσιεύει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή τα κείμενα που λαμβάνει.

Από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης

 

ΑΡΧΙΚΗ