Προς: Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ                       Ληξούρι 23 Φεβρουαρίου 2016

Ταχ. Διεύθυνση: Αικ. Τουλ 1, 28200 Ληξούρι

Πληροφορίες: Βασιλική Μαθιουδάκη                                                                           Αρ. Πρωτ  31

Τηλ.:  2671091325

Fax:   267192676

E-mail: mail@vivl-lixour.Kef.sch.gr

 

ΠΡΟΣ:

–                                                                                                                                               κ. Θεοδόση Πελεγρίνη  Υφυπουργό

Υπουργείο  Παιδείας  .Έρευνας  και Θρησκευμάτων

 

YΠOMNHMA

 

Ι. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ         

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ? Μουσείο Τυπάλδων Ιακωβάτων Ληξουρίου, γνωστή ως Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, διέρχεται μια δύσκολη περίοδο – τη δυσκολότερη από την έναρξη της ίδρυσής της.

Οι σεισμοί του 2014 κατέστησαν το κτήριο της ? ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο – μη επισκέψιμο, με αποτέλεσμα να έχουν ανασταλεί όλες οι λειτουργίες της Βιβλιοθήκης, εκτός από εκείνη του Δανειστικού Τμήματος, το οποίο στεγάζεται σε προκατασκευασμένη αίθουσα και εξυπηρετεί στοιχειωδώς τις ανάγκες μαθητών, σπουδαστών  και κοινού. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι φιλαναγνώστες και οι μελετητές δεν έχουν ? δυο χρόνια τώρα ? πρόσβαση στις 30.000 τόμων της Βιβλιοθήκης.

Στο δεύτερο όροφο της Βιβλιοθήκης φυλασσόταν το Αρχείο της οικογένειας Τυπάλδου-Ιακωβάτου – ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα οικογενειακά αρχεία των Επτανήσων ? καθώς και το πολύτιμο Αρχείο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο είχε μεταφέρει στο Ληξούρι ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος-Ιακωβάτος, πρώτος σχολάρχης της. Και τα δύο Αρχεία προσεισμικά γίνονταν αντικείμενο έρευνας από πολλούς ερευνητές, Έλληνες και ξένους, και έχουν δώσει υλικό για τη συγγραφή διατριβών και δεκάδων μελετών. Η μετασεισμική κατάσταση έχει αναστείλει προφανώς την έρευνα σε αυτά τα Αρχεία.

Ταυτόχρονα, στο δεύτερο όροφο του κτηρίου της Βιβλιοθήκης λειτουργούσε Μουσείο, όπου εξετίθεντο κειμήλια της οικογένειας Τυπάλδου-Ιακωβάτου: έπιπλα, εκκλησιαστικές εικόνες, ευαγγέλια, άμφια του Κωνσταντίνου Τυπάλδου-Ιακωβάτου, προσωπογραφίες των διαφωτιστών Αδαμάντιου Κοραή, Νικηφόρου Θεοτόκη, Ευγένιου Βούλγαρη κ.ά. και μια μικρή αρχαιολογική συλλογή. Το Μουσείο, μάλιστα,  αυτό ήταν επισκέψιμο, καθώς το συμπεριελάμβαναν πάντοτε στο πρόγραμμά τους οι υπεύθυνοι για τις ξεναγήσεις. Να σημειωθεί εδώ ότι για ολόκληρη την πόλη του Ληξουριού το Μουσείο αυτό, μαζί προφανώς με το νεοκλασικό διατηρητέο κτήριο που το στέγαζε, ήταν το μόνο αξιοθέατο. Και από την άποψη αυτή είχε τη συμβολή του στην όλη τουριστική και κατ? επέκταση οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση ? ουσιαστική παύση της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, αδυναμία μελέτης των Αρχείων, μη επισκεψιμότητα του Μουσείου ? η Πολιτεία δύο χρόνια μετά τους σεισμούς δεν έχει κατορθώσει να «βάλει ούτε ένα καρφί», όπως λέει ο λαός, στο ερειπωμένο κτήριο, δεν έχει ουσιαστικά ενδιαφερθεί τι θα γίνει με τη μελέτη και την έρευνα.

Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ακριβώς γιατί δεν πρέπει μια ολόκληρη  πόλη, το Ληξούρι, και μια ολόκληρη επαρχία, η επαρχία της Παλικής, να μένουν δυο χρόνια τώρα χωρίς βιβλιοθήκη, με ό,τι αυτή η έλλειψη συνεπάγεται. Η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί, ακριβώς γιατί δεν επιτρέπεται να αναστέλλεται η μελέτη και αντικειμενικά να παρεμποδίζεται η πρόσβαση των ερευνητών σε τόσο αξιόλογα αρχεία.

Η Πολιτεία οφείλει, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους για τη χώρα καιρούς, να εξασφαλίσει ? και υπάρχουν οι δυνατότητες – για τους κατοίκους του Ληξουριού και γενικότερα ολόκληρης της επαρχίας της Παλικής, για κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή και ερευνητή ανεμπόδιστη την πρόσβαση στη γνώση και την έρευνα.

 

ΙΙ. ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ? ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 

Επομένως, το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πρέπει να σκύψει με ουσιαστικό ενδιαφέρον και με συνεχή προσπάθεια πάνω από το πρόβλημα, για να εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατόν την εύρυθμη λειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Πώς θα γίνει αυτό; Καταθέτουμε αμέσως παρακάτω τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας:

 

1.Το κτήριο

Επειδή το κτήριο χαρακτηρίστηκε επισκευάσιμο, οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου εργάζονται εδώ και καιρό, σύμφωνα προφανώς με σχετικό προγραμματισμό, για τη σύνταξη και εφαρμογή μελέτης υποστύλωσης σε πρώτη φάση και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στη σύνταξη και εφαρμογή μελέτης επισκευής του κτηρίου.

Δυο χρόνια, όμως, τώρα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η  πρώτη μελέτη, η μελέτη υποστύλωσης. Αυτό σημαίνει πρακτικά, και παίρνοντας υπόψη τους ρυθμούς λειτουργίας του Δημοσίου, ότι μέχρι το Πάσχα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, αλλά θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να τελειώσει και η διαδικασία ανάθεσης (προκήρυξη, χρονικές προθεσμίες, τυχόν ενστάσεις), με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο τέλος του 2016 και ακόμη να μην έχει μπει εργολάβος στο κτήριο.  Πράγμα τουλάχιστον απαράδεκτο.

Είχαμε την ευκαιρία (και τηλεφωνικά και δια ζώσης) να προτείνουμε στην αρμόδια υπηρεσία τη συνέχιση της μελέτης υποστύλωσης και ως μελέτης επισκευής, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο, αλλά ειπώθηκε ότι δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Εμείς, ωστόσο, επιμένουμε: Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Και άλλος τρόπος δεν υπάρχει από το να παρακαμφθεί η υποστύλωση ? άλλωστε η υποστύλωση είχε λόγο αμέσως μετά τους σεισμούς, ακριβώς για να υποστυλώσει το κτήριο μέχρι να γίνει ην επισκευή του – και να προχωρήσει άμεσα η σύνταξη μελέτης επισκευής και να καθοριστεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η επισκευή και αποκατάσταση του κτηρίου της Βιβλιοθήκης.

Ένας επιπλέον λόγος που μας «εκβιάζει» να προχωρήσουμε συντομότατα στην επισκευή είναι ο εξής: Από την πρώτη μετασεισμική περίοδο εκδηλώθηκε σοβαρό ενδιαφέρον από ομάδα δωρητών του Λονδίνου να χρηματοδοτήσουν την επισκευή του κτηρίου της Βιβλιοθήκης. Υπήρξε, μάλιστα, και συνάντηση εκπροσώπου της ομάδας αυτής, το Δεκέμβριο του 2014, με παράγοντες του Υπουργείου, κατά την οποία υπήρξαν αμοιβαίες δεσμεύσεις (επισυνάπτουμε σχετικό έγγραφο). Υπογραμμίζουμε τη βασική δέσμευση των δωρητών: αναλαμβάνουν να χρηματοδοτήσουν την επισκευή του κτηρίου. Πώς, όμως, να γίνει αυτό, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου η μελέτη υποστύλωσης (την οποία οφείλει να λάβει υπόψη της η μελέτη κατασκευής) ? πόσο μάλλον η εφαρμογή της υποστύλωσης; Οι δωρητές δε γνωρίζουμε μέχρι πόσο ακόμη θα επιμένουν στη δωρεά τους. Εάν χαθεί αυτή η προσφορά, θα ευθύνεται αποκλειστικά το Υπουργείο.

 

  1. Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης

Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει Βιβλιοθήκη, τι σημαίνει Δημόσια Βιβλιοθήκη και οι Ληξουριώτες γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη.

–Ήταν χώρος ανάγνωσης και μελέτης για τους μαθητές και τους σπουδαστές του ΤΕΙ και για κάθε φιλαναγνώστη συμπολίτη.

–Ήταν χώρος μελέτης και έρευνας για τους μελετητές και ερευνητές.

–Ήταν χώρος επίσκεψης για τους επισκέπτες ? Έλληνες και ξένους ? του Ληξουριού.

Το δεύτερο και το τρίτο δεν υφίστανται πια. Το πρώτο με νύχια και με δόντια προσπαθούν να το κρατήσουν οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης.

Να τι ζητάμε εμείς, να τι ζητάει ολόκληρη η κοινωνία του Ληξουριού και της Παλικής γενικότερα: να λειτουργήσει όσο γίνεται σωστά και ολοκληρωμένα η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, από τη στιγμή που θα μεταφερθεί στο κτήριο του Μουσείου Ληξουριού, το οποίο παραχωρείται από το Δήμο Κεφαλονιάς, μέχρι την επισκευή του χτυπημένου από τους σεισμούς κτηρίου της, οπότε και θα ξεκινήσει μια νέα πορεία στο νεοεπισκευασμένο χώρο της.   Και συγκεκριμένα:

α) Στελέχωση της Βιβλιοθήκης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μια Δημόσια Βιβλιοθήκη να εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις χωρίς έναν τουλάχιστον βιβλιοθηκονόμο στο δυναμικό της. Η δική μας Βιβλιοθήκη διαθέτει μία υπάλληλο, αποσπασμένη από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθηγήτρια ειδικότητας ΠΕ 17 01 Καταβάλλει, πράγματι, η συγκεκριμένη υπάλληλος κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στο έργο της· εργάζεται και πέρα από το κανονικό της ωράριο, όχι μόνο εξαιτίας των έκτακτων αναγκών, που επέβαλαν οι σεισμοί, αλλά και γιατί είναι ανάγκη να εξυπηρετηθούν μαθητές σε απογευματινές ώρες, γιατί πρέπει να ετοιμαστούν εκδηλώσεις κ.λπ. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος του πρωινού της ωραρίου καταναλώνεται σε εντελώς γραφειοκρατικά ζητήματα και σε οικονομικές διεκπεραιώσεις, καθώς η Βιβλιοθήκη μας δε διαθέτει κανονική/αποκλειστική Διευθύντρια. Η Προϊσταμένη των ΓΑΚ Νομού Κεφαλονιάς εκτελεί παράλληλα καθήκοντα Διευθύντριας στη Βιβλιοθήκη.

Για να παίξει η Βιβλιοθήκη σωστά και ουσιαστικά το ρόλο της ? και η κοινωνία του Ληξουριού το έχει ανάγκη κάτι τέτοιο ? είναι άμεση η ανάγκη ενίσχυσής της με προσωπικό. Ζητάμε να στελεχωθεί με άλλους δύο τουλάχιστον υπαλλήλους – ο ένας οπωσδήποτε βιβλιοθηκονόμος. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η συγκεκριμένη συγκυρία: την επανατοποθέτηση στο νέο χώρο μετεγκατάστασης της Βιβλιοθήκης  (Μουσείο Ληξουριού) του βιβλιακού και του άλλου υλικού στη θέση του και την επαναλειτουργία των βασικών τουλάχιστον τομέων δράσης της Βιβλιοθήκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις επωμιστεί μία υπάλληλος και κάποιοι ενδεχομένως εθελοντές μαζί με τις καλές προθέσεις των μελών του Εφορευτικού Συμβουλίου.

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη πρέπει επιτέλους μετά από δυο χρόνια να ανοίξει τις πόρτες της. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια μόνο υπάλληλο-αποσπασμένη εκπαιδευτικό. Γι? αυτό είναι άμεση η ανάγκη να αναζητηθούν τρόποι και μορφές στελέχωσης της Βιβλιοθήκης. Και διορισμός μπορεί να επιδιωχθεί, αν θέλει το Υπουργείο, στη βάση των έκτακτων αναγκών, που έχουν προκύψει στο Ληξούρι λόγω των πρόσφατων σεισμών. Να μελετηθούν και να αξιοποιηθούν όλοι οι τρόποι και όλες οι μορφές: μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για κανονικό διορισμό, αλλά και μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, καθώς επίσης, σε τελευταία ανάλυση, μέσα από τη διαδικασία των αποσπάσεων. Η κατάσταση δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συνεχιστεί με τις ίδιες λογικές και τους ίδιους ρυθμούς.

β) Επαναλειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης.  Η Βιβλιοθήκη μας εντάχθηκε κατά το παρελθόν στο σχετικό επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ των Κινητών Βιβλιοθηκών με εκπληκτικά αποτελέσματα. Βέβαια  έφτασε κάποτε το πρόγραμμα στη λήξη του και η Πολιτεία δυστυχώς δεν είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει τις Βιβλιοθήκες να το συνεχίσουν. Έτσι, το αυτοκίνητο αφέθηκε αναγκαστικά αραγμένο με επακόλουθη την αυξανόμενη φθορά του, τα συγκεκριμένα βιβλία δεν παίζουν το ρόλο, για τον οποίο είχαν αποκτηθεί, και τα σχολεία και οι μαθητές της Κεφαλονιάς μαζί με τους εκπαιδευτικούς μάταια περιμένουν να δουν έξω από το σχολείο τους το αγαπημένο τους βιβλιοαυτοκίνητο.

Εμείς, όμως, θέλουμε και μπορούμε να κινήσουμε το βιβλιοαυτοκίνητο, αρκεί το Υπουργείο να ενδιαφερθεί για τη στελέχωση, που παραπάνω αναφέραμε. Σίγουρα θα απασχοληθεί ξεχωριστός υπάλληλος ? γι? αυτό κάναμε λόγο παραπάνω για επιπλέον δύο τουλάχιστον υπαλλήλους, από τους οποίους ο ένας θα απασχοληθεί ? με την Κινητή Βιβλιοθήκη, ή τουλάχιστον το κύριο έργο του θα είναι αυτό. Το ζήτημα του οδηγού μπορεί σίγουρα να λυθεί μέσω του Δήμου Κεφαλονιάς, όπως έχουμε διερευνήσει. Και είναι κρίμα, εφόσον μπορούμε να εξασφαλίσουμε οδηγό, να μην ενεργοποιηθεί η Κινητή Βιβλιοθήκη, επειδή ενδεχομένως το Υπουργείο θα μας αποκλείσει την τοποθέτηση ενός υπαλλήλου.

Πρέπει, τέλος, να ληφθεί υπόψη και άλλη μια παράμετρος για την αναγκαιότητα λειτουργίας της Κινητής Βιβλιοθήκης: Η γεωγραφική διαμόρφωση της Κεφαλονιάς δημιουργεί, όχι λίγες φορές, προβλήματα στην ομαλή επικοινωνία μεταξύ των επιμέρους περιοχών. Υπάρχουν σχολεία, τα οποία δυσκολεύονται στην επικοινωνία τους με την έδρα του νησιού. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστή η εικόνα των σχολικών βιβλιοθηκών. Παρ? όλο που, όπως καλά γνωρίζουμε, οι προσπάθειες των δασκάλων στα Δημοτικά Σχολεία είναι καθημερινές στον τομέα αυτόν, δεν είναι δυνατόν να εμπλουτιστούν οι Σχολικές Βιβλιοθήκες στο βαθμό που απαιτούν οι στοιχειώσεις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν είναι, λοιπόν, κρίμα να έχουν ανάγκες οι δάσκαλοι και οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Κεφαλονιάς και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη να διαθέτει έναν πλούτο βιβλίων, στον οποίο όμως δεν έχουν πρόσβαση οι αυτονόητοι αποδέκτες αυτού του θησαυρού; Το πρόβλημα, αλλά σε λιγότερο βαθμό, ισχύει για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν Σχολικές Βιβλιοθήκες με αξιόλογα βιβλία, οι οποίες, αν και έχουν μείνει ? κακώς κατά τη γνώμη μας ? χωρίς υπεύθυνους, μπορούν μέχρι ενός βαθμού να συμβάλουν στο εκπαιδευτικό έργο.

Ζητάμε, λοιπόν, το Υπουργείο, με βάση τον παραπάνω προβληματισμό μας, να στηρίξει τη βούλησή μας για επαναλειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης.

γ) Αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης. Ο προϋπολογισμός της Βιβλιοθήκης για το 2016 είναι: για τον Τ.Π το ποσό των 8.019,00 ευρώ και για το Π.Δ.Ε το ποσό των 7.000,00..ευρώ Παίρνοντας, όμως, υπόψη τα νέα δεδομένα, που επιβάλλει η μεταφορά/μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης από το «χτυπημένο» από τους σεισμούς και μη προσβάσιμο πια κτήριό της στο χώρο του Μουσείου Ληξουριού  (έξοδα μεταφοράς/μετεγκατάστασης, εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας, επισκευή βιβλιοθηκών και κατασκευή νέων,  νέος ηλεκτρονικός εξοπλισμός, έξοδα καθαριότητας και κλιματισμού κ.λπ.), αλλά και το συγκρατημένο από κάθε άποψη προγραμματισμό του Εφορευτικού Συμβουλίου και της Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης (στελέχωση σε προσωπικό, λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης/έξοδα κίνησης του βιβλιοαυτοκίνητου, «άνοιγμα» των Αρχείων στην επιστημονική κοινότητα) ο παραπάνω προϋπολογισμός είναι πολύ κάτω από τις βασικές ανάγκες λειτουργίας μιας Βιβλιοθήκης και μάλιστα σεισμόπληκτης.

Το Υπουργείο οφείλει να δει κατάματα την πραγματικότητα και να προχωρήσει αποφασιστικά στην αύξηση της επιχορήγησης για το 2016. Δεν υπάρχουν περιθώρια διαφυγής, αν θέλουμε όλες οι πλευρές να παίξει, μέσα στην πράγματι δύσκολη συγκυρία, στοιχειωδώς σωστά και δημιουργικά το ρόλο της η συγκεκριμένη Βιβλιοθήκη.

Αφήσαμε για το τέλος άλλη μια υποχρέωση ? ηθική αλλά και οικονομική – που εμείς ως Διοίκηση της Βιβλιοθήκης, και το Υπουργείο ως ιδιοκτήτης οφείλουμε να εκπληρώσουμε. Οι σεισμοί του 2014 «χτύπησαν» και το Μνημείο των Ιακωβάτων (έργο του σπουδαίου γλύπτη Γεωργίου Μπονάνου), το οποίο ήταν τοποθετημένο σε μια από τις εισόδους του περιβάλλοντα χώρου της Βιβλιοθήκης. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με το Δήμο Κεφαλονιάς και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, καθώς οι φορείς αυτοί έχουν πάρει την πρωτοβουλία για τον έλεγχο και τη μελέτη αποκατάστασης όλων των μνημείων, που «χτυπήθηκαν» από τους σεισμούς στην περιοχή της Παλικής. Στο επόμενο διάστημα θα γνωρίζουμε το ύψος του ποσού αποκατάστασης του Μνημείου. Χωρίς να αποκλείουμε κάποιες άλλες πηγές χρηματοδότησης, ίσως θα χρειαστεί να συμβάλει και το Υπουργείο στο πλαίσιο της αύξησης της ετήσιας επιχορήγησής του. Πάντως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίζει να βρίσκεται πεσμένο στο έδαφος το Μνημείο των Ιακωβάτων.

 

ΙΙΙ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Πρέπει να επαναλειτουργήσει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ? Μουσείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων, η γνωστή σε όλους μας ως Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη του Ληξουριού. Το επιθυμεί ? θέλουμε να πιστεύουμε ? το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το θέλει η Διοίκηση της Βιβλιοθήκης. Το απαιτεί η τοπική κοινωνία. Το επιζητεί η επιστημονική κοινότητα της χώρας. Το επιβάλλουν οι ειδικές συνθήκες της περιοχής. Θα το ήθελαν, πιστεύουμε, και οι δωρητές του νεοκλασικού αρχοντικού των Τυπάλδων-Ιακωβάτων προς το ελληνικό Δημόσιο, χάρη στους οποίους ιδρύθηκε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ? Μουσείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων Ληξουρίου και των οποίων δωρητών τη μνήμη οφείλουμε να τιμάμε κυρίως με έργα και όχι μόνο με λόγια.

Η αγωνία μας για την υπάρχουσα κατάσταση και η βούλησή μας για τη γόνιμη υπέρβασή της μας ωθεί να ζητήσουμε συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν. Ας συμβάλουμε όλοι – ο καθένας από τη θέση του και με το θεσμικό του ρόλο ? στην επαναλειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

 

Με τιμή

Θεοδώρα Ζαφειράτου                                                                 Πέτρος Πετράτος

Διευθύντρια  Βιβλιοθήκης                                                 Πρόεδρος Ε. Σ.  της  Βιβλιοθήκης