8 Απριλίου 2021 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021

◘ Διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, 7.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων για το 1821 η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιήσει την τέταρτη διαδικτυακή της ομιλία-συζήτηση την Παρασκευή, 23 Απριλίου, 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ηλίας Παρίσης, υποστράτηγος ε.α., μεθέμα «Τακτικός στρατός: ο άγνωστος ήρωας του Αγώνα της Παλιγγενεσίας» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

◘ Τα Εκθέματα του Απριλίου

Σχετικά με τα Εκθέματα του μήνα Απριλίου, τα οποία είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el): Πρόκειται για δυο έγγραφα των πρώτων μηνών της Επανάστασης (Απρίλιος 1821) και σχετίζονται με τον Ληξουριώτη ιεροδιάκονο – τότε – Κωνσταντίνο Τυπάλδο Ιακωβάτο: το ένα είναι επιστολή του ιεροδιάκονου Κωνσταντίνου, σπουδαστή τότε στη Σχολή της Χίου, με την οποία πληροφορεί την οικογένειά του για το κλείσιμο της Σχολής και την επιστροφή του στο Ληξούρι, και το άλλο είναι βεβαίωση που υπογράφει ο δάσκαλος της Σχολής Νεόφυτος Βάμβας, ο οποίος στη συνέχεια θα έρθει και θα διδάξει στην Κεφαλονιά. Τα έγγραφα αυτά απόκεινται στο Αρχείο Τυπάλδων Ιακωβάτων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ