3 Ιανουαρίου 2021 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης έχει προγραμματίσει τις παρακάτω εκδηλώσεις/δραστηριότητες για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση, εννοείται, των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την προστασία από τον κορωνοϊό Covid-19:

◘ Τα εκθέματα του μήνα: Στην ιστοσελίδα της  Βιβλιοθήκης μας θα παρουσιάζονται μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα σε όλη τη διάρκεια του 2021 εκθέματα σχετικά με την Επανάσταση του 1821, τα οποία απόκεινται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη. Μπορείτε, ήδη, να δείτε τα Εκθέματα του Ιανουαρίου 2021( http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el ).   

◘ Κύκλος ομιλιών-συζητήσεων με θέμα το 1821: Στο διάστημα 15 με 25 κάθε μήνα σε όλη τη διάρκεια του 2021 θα πραγματοποιείται ομιλία ή συζήτηση με θέμα σχετικό με την Επανάσταση του 1821. Η ομιλία ή συζήτηση θα γίνεται διαδικτυακά, όσο διαρκεί η καραντίνα, και ζωντανά, όταν βρισκόμαστε σε περίοδο άρσης των μέτρων της καραντίνας. Σημειώνουμε ότι έγκαιρα θα ανακοινώνεται  στην περίπτωση της διαδικτυακής διαδικασίας η ημερομηνία και η ώρα, ο ομιλητής ή οι ομιλητές και το θέμα καθώς και ο κωδικός εισόδου για την παρακολούθηση ή συμμετοχή, και στην περίπτωση της ζωντανής διαδικασίας ο χρόνος, ο τόπος (Μουσείο Ληξουρίου), ο ομιλητής ή οι ομιλητές και το θέμα.

◘ Έκθεση βιβλίου-εφημερίδας-εικαστικού υλικού: Πρόκειται για παλαιότερες και νεότερες εκδόσεις Απομνημονευμάτων των αγωνιστών του 1821, για εκδόσεις Πρακτικών και Αποφάσεων Εθνοσυνελεύσεων και εκδόσεις Αρχείων κάποιων αγωνιστών του 1821, για παλαιότερα, νεότερα και σύγχρονα βιβλία σχετικά με τα στρατιωτικά, πολιτικά, διπλωματικά κ.λπ. γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, για παιδικά βιβλία σχετικά με το 1821, για εφημερίδες του Αγώνα, για πορτραίτα διαφωτιστών κ.ά. – όλα από το βιβλιακό και αρχειακό υλικό και από τις μουσειακές συλλογές της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε περίοδο, που δε θα ισχύει η καραντίνα.

Σε συνεργασία με το Δήμο Ληξουρίου – Έκθεση υλικού – ενδυμασίες, οπλισμός, γκραβούρες κ.ά. – σχετικού με την περίοδο της Επανάστασης του 1821: Πρόκειται για πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό από τη Συλλογή του συλλέκτη και ερευνητή Χρήστου Κατσαμπάνη. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε περίοδο, που δε θα ισχύει η καραντίνα.

◘ Ιακωβάτεια 2021 – Η Κεφαλονιά και οι Κεφαλονίτες στην Επανάσταση του 1821: Με ομιλίες, θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα θα καλύψουμε το διήμερο των Ιακωβατείων 2021, προσπαθώντας να δώσουμε τα ουσιαστικά στοιχεία της συμβολής της Κεφαλονιάς και των Κεφαλονιτών στην Ελληνική Επανάσταση. Προγραμματίζουμε τα Ιακωβάτεια για ένα διήμερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2021, ελπίζοντας βέβαια ότι τον Αύγουστο δε θα ισχύει η καραντίνα.  

◘ Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής και Λόγου: Προγραμματίζουμε να προκηρύξουμε Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Ληξουρίου και Αγίας Θέκλης και Διαγωνισμό πεζού ή ποιητικού κειμένου για τους μαθητές των Γυμνασίων Ληξουρίου και Αγίας Θέκλης, του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου Ληξουρίου, με θέματα που θα σχετίζονται  με την Επανάσταση του 1821 και θα λήγει το Δεκέμβριο του 2021. Η προκήρυξη του Διαγωνισμού (με τα θέματα, τους όρους συμμετοχής, τη διαδικασία αξιολόγησης κ.λπ.) θα γίνει από τη στιγμή που θα έχουμε την έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

      Έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας ( http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el ) ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης»  (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ). Έτσι, ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους.

       Ελπίζουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2021 να έχουμε συμπληρώσει τον παραπάνω κατάλογο με άλλες 5.000 νέες εγγραφές βιβλίων, καθώς η εργασία αυτής της καταλογογράφησης βρίσκεται σε εξέλιξη.

●  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

          Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας:

 ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

 ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

Σύμμικτα Παλικής, οι δύο τόμοι,  1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ.

Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται… 10 ευρώ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ

                                                                       Τ

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ