ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8 Οκτωβρίου 2020

Άλλος ένας στόχος μας υλοποιήθηκε. Έχουμε στα χέρια μας το βιβλίο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται…».

          Πρόκειται για ένα παραμύθι-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής. Τα κείμενα – το παραμύθι και τα φύλλα εργασίας – είναι του εκπαιδευτικού, συγγραφέα και δρα Ιστορίας κ. Ηλία Τουμασάτου, ο οποίος και επιμελήθηκε την έκδοση, ενώ η εικονογράφηση έγινε από την Ελβίρα Στρατιώτη. Τους ευχαριστούμε θερμά.

          Το λυπηρό είναι ότι οι υπάρχουσες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού δε μας επιτρέπουν την εφαρμογή του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος στα Σχολεία κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, καθώς απαιτείται επίσκεψη των σχολικών τάξεων στη Βιβλιοθήκη, ομαδικότητα και συνεργατικότητα μεταξύ των μαθητών κ.λπ.

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΙΤΛΩΝ/ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 1821

            Προχωρήσαμε στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης μας με αγορά βιβλίων σχετικών με τα Επτάνησα (εκδόσεις και των άλλων νησιών) και με την Επανάσταση του 1821.

           Προσπαθούμε να καλύψουμε όσο γίνεται περισσότερους γνωστικούς τομείς της τοπικής/κεφαλονίτικης και της επτανησιακής βιβλιογραφίας – αν και παραμένουν ακόμη αρκετά κενά.

         Επίσης, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων το 2021 για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θελήσαμε να εμπλουτίσουμε τη Βιβλιοθήκη με τις νεότερες και σύγχρονες  εκδόσεις για θέματα που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821.

         Μέσα στον Οκτώβριο αρχίζει η καταλογογράφηση αυτών των βιβλίων, οπότε δε θα αργήσουν να είναι διαθέσιμα στο αναγνωστικό μας κοινό για μελέτη στο χώρο της Βιβλιοθήκης ή και για δανεισμό στο σπίτι.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας ( http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el ) ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης»  (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ). Έτσι, ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους. Με την έναρξη της νέας καταλογογράφησης ο κατάλογος αυτός σιγά-σιγά θα εμπλουτίζεται.

ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα Σύμμικτα Παλικής, την πρόσφατη έκδοση (2019) της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, με ποικίλα θέματα (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.),είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

Δύο τόμοι,  1.130 σελίδες, μόνο 40 ευρώ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Απευθύνουμε ευχαριστίες

–σε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας, που συνεχίζουν να προσφέρουν βιβλία στη Βιβλιοθήκη μας‧

–στο μηχανικό και δημοτικό σύμβουλο κ. Βασίλη Ρουχωτά και στον τεχνίτη  κ. Σπύρο Νικολακόπουλο (Κατασκευές αλουμινίου), χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των οποίων αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά προβλήματα, που προέκυψαν στο κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου εξαιτίας του πρόσφατου κυκλώνα.

                                                        

Το Εφορευτικό Συμβούλιου της
Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης